Hrvatski English Deutsch Česky Spain

Podgora

Podgora - Makarska rivijera

Podgora je malo, turističko, ribarsko mjesto, smješteno na obali Jadranskoga mora. Nalazi se na Makarskoj rivijeri, ima neke od najljepših plaža u Hrvatskoj. Prekrasno, bistro more, šljunčane plaže! A znate, ono navečer, kad malo zahladi, sjednete na mol, pivica, udica i osvježenje. Za dnevnu zabavu nude vam se ljetne, vodene, atrakcije (glisiranje na banani, skuterima, skijanje na moru, vožnja padobranom s panoramskim pogledom na obalu...). Duž cijele Podgore proteže se riva - normalno. Na njoj su se smjestili brojni kafići, restorani (probajte specijalitete domaće, dalmatinske kuhinje), dućani, štandovi. Šetajte se uređenom šetnicom do susjednog mjesta, ako hoćete. Navečer je cijela obala živa od žive glazbe, igara na ribarskim večerima, festivala šansone, klapske pjesme, glumačkih predstava.. joj, ne mogu baš sve nabrojiti!!    

    

Ako ipak želite malo aktivnog odmora, bavljenje sportom ovdje je također lako. Najpristupačniji način je hodanje i biciklizam. Pješačiti ili voziti biciklu možete uz more u duljini oko 4 km uređenim putevima. Ako vam se ne da uz obalu, možete istražiti sela uz brdo, prema planini koja se zove Biokovo. Takvih lokalnih puteva ima više od 20 km. Prolaze kroz brojna sela i zaseoke stare Podgore.   

Podgora nije samo još jedno mjesto u nizu Hrvatske obale - ona ima i svoju povijest, a to dokazuje oko 20 crkvi, manjih i većih (spominju se od 1630.g. – crkva Sv.Tekle, a najvrijednija i najveća crkva, Svih Svetih u Gornjoj Podgori ima 7 oltara i neke rijetke slikane motive - pticu koja hrani mlade svojim mesom!). Gornju Podgoru su zvali Srida Sela, a nju i zaseoke srušio je potres 1962.g., neki i danas slave taj dan, jer je zbog toga osnovana današnja Podgora... Brojni su spomenici i spomen-ploče. Najznačajniji spomenik je borcu za cjelovitu Hrvatsku i hrvatski jezik, svećeniku, književniku i političaru (hajde danas to zamislite - skoro nema šanse!) Don Mihovilu Pavlinoviću, na rivi. Taj trg je centar mjesta. S njega cijeli dan bacaju udicu u more, i oni koji znaju loviti ribu, i oni koji to ne znaju. Tu se šeta i jedan crni mačak s bijelim šapama, čeka ulov ribe za sebe, pravi morski mačak. Malo izvan mjesta se nalazi veliki spomenik – Galebova krila. Slomljeno i pognuto krilo prikazuje staru jugoslavensku mornaricu, a zdravo i uspravljeno krilo prikazuje pobjedničku, novu mornaricu.. dobro, u neka druga vremena.
Nad mjestom se uspravlja velika planina Biokovo, sa najvećim vrhom Sv.Jurom (1762m). Na Biokovu se nalazi i Park prirode Biokovo. Ulaz se plaća, ali se isplati. Na samom početku parka se nalazi i restoran Vrata Biokova. Osim jelovnika, nudi vam se i jahanje konja. Zamislite, s nekoliko vidikovaca pogled prema poluotoku Pelješcu, otocima Hvaru, Braču, Korčuli... kada je vrijeme lijepo i bistar pogled, vidi se i otok Vis, a sa vrha Biokova, u takve dane, vidite i Italiju. Sa samog vrha Sv. Jure sjeverno pogled pada na jezero Peruča, Crveno i Modro jezero kod Imotskog, mislim da se vide i mala jezerca Gorske oči. Obiđite poučne geološke staze o nastanku Biokova u doba Jure, prije 160.000.000 godina... Gore uživajte u miru, hladovini, i prirodnom klima-uređaju čak i po najvećim vrućinama...