Hrvatski English Deutsch Česky Spain

Zabavite se u Podgori


Na ovoj podstranici navest cu sve zanimljivo što je u dosegu vašeg auta, i možete obici najviše u jedan dan, od izlaska do zalaska Sunca. Naravno, racunam da vam je baza za obilaske u Podgori, kod Apartmana Boric. 
Opisat cu vam dio zabave i opuštanja koja vas ceka u Podgori, i neke preporuke u mjestu, ali to na kraju :)  

DUBROVNIK
Dubrovnik ili jednostavno Grad, kako ga zovu lokalni stanovnici - bivša Dubrovacka Republika, koju sada svom snagom brani UNESCO. Preporucamo obilazak van glavne sezone, lakše cete osvojiti zidine! Popularna lokacija snimanja serijala Igre prijestolja. Da biste posjetili Dubrovnik, VIŠE NIJE potrebno prijeci granicu s Bosnom i Hercegovinom - SADA IMAMO MOST KOJIM PREMOŠCUJEMO GRANICU i skracujemo vrijeme putovanja!  

SPLIT
Jedina carska palaca u Svijetu u kojoj se živi u kontinuitetu vec 1700 godina! Dobro, ne žive u njoj baš carevi nego obicni gradani, ali ako njih pitate... tko zna koji bi odgovor dobili :) U podrumima carske palace sniman je serijal Igre prijestolja.  Udaljenost 75 km, odnosno 1:20 sati vožnje od vašeg smještaja u Podgori. Mogli bi reci da su je tih 1700 naraštaja sacuvali za nas. Ima najstariju gradevinu na svijetu koja služi kao gradska katedrala i još puno toga...   
Preporucujemo smještaj i u Splitu: 

SOLIN (SALONA) I VRANJIC
Solin je odmah uz Split, prejako nalazište iz antickog vremena. Prejako? - zato jer još uvijek pronalaze i iskapaju vrijedne objekte. Prelijepa crkva uz veliki travnjak za igru i odmor, okružen rijekom Jadro gdje možete hraniti patkice. Vranjic - ako ste vec tu, posjetite atrakciju - akvarij sa ribama! 80 km od Podgore.

MEĐUGORJE, MOSTAR i SLAPOVI KRAVICE
Medugorje: Božje cudo, Nebo i hercegovacki kamen! Molitva i mir. 
Posjetite obavezno Stari most u Mostaru, most koji spaja dvije civilizacije, dvije kulture, preko rijeke Neretve. 
U blizini svakako posjetiti slapove rijeke Kravice - doživljaj je kada se spustite sa kamenih polja u njihovu utrobu punu života... nije lako opisati, proraditi ce vam emocije pri pogledu na slapove.

BACINSKA JEZERA
Cista, slatka jezera, tik uz more. Vrlo blizu Ploca. Sjesti, gledati i uživati! Nisu turisticki razvijena - nema za kupiti suvenira ili hot-dog... Ali možete iznajmiti camac, loviti ribu na jezeru. Za odmoriti pogled i dušu. Kada ugledate tu ljepotu, pitat cete se kako nikada niste culi za to? Mi domaci znamo, a sada i vi ako dolazite kod nas na odmor :)  Onda, stižete u Podgoru? Od Apartmana Boric to je samo 45 minuta udaljeno.

METKOVIC - PLOCE: VESLACKI MARATON
Veslacki maraton drvenih, tradicionalnih lada. Održava se druge subote u kolovozu: prati ga i do 10.000 gledatelja, uz zvuke bubnjeva...  ...i onda Start!! Utrkuju se preko 2 sata rijekom Neretvom na ruti od 22,5 km.
Metkovic1  Wikipedia: Maraton Lada  Od Podgore i vašeg apartmana kod Borica, nekih 65 - 70 km udaljeno. U povratku zastanite i odmorite na Bacinskim jezerima.

ZAOSTROG
Jako poznat po kampu iz neke pjesme.. Ime mjesta ne rastavljajte na rijeci ili slogove, mjesto je sasvim pitomo :) Bilo je naseljeno u vrijeme Rimske vladavine, postoje dokazi. Medutim, najpoznatiji je Zaostrog po franjevackom samostanu iz 15.stoljeca. A za one koji uvijek žele vidjeti nešto skroz zanimljivo, u samostanu se nalazi slika posljednje vecere, poznate i po naslikanom psu dalmatincu. Tom se slikom dokazuje i dalmatinsko, tj.hrvatsko porijeklo te pasmine, jer je slika naslikana oko 1750.g. Dakle, 15 - 20 minuta blizu Podgore i vašeg apartmana.

ZAGVOZD 
Smješten je sjeverno od Biokova. Od tamo je naš poznati glumac, Vedran Mlikota. I tamo se dogadaju Glumci u Zagvozdu, kroz cijeli srpanj i pola kolovoza. Dobrodošli u hrvatski glumacki Hollywood, u grad glumaca, na Trg glumaca! E da, navecer cete se malo rashladiti u klimi koja je malo drugacija od one u Podgori - ipak je to iza Biokova  :) Ima dovoljno kafica da više puta promijenite pogled na kojem odmarate dušu.

MAKARSKA
Mali gradic, 7 km blizu velikog mjesta Podgora, mjesto gdje su partyji i vjecna gužva. Odlicno za mlade ekipe, za dobar provod. Posebno je za napomenuti, posjetite Malakološki muzej školjaka koji se nalazi u prostoru franjevackog samostana iz 16.st. Najstarije ljušture su stare preko 200 milijuna godina, vecinom sa podrucja Dalmacije. Nije skupa ulaznica, nije veliki muzej, kako sam rekao - mali gradic...

OMIŠ  
..je gradic na ušcu Cetine, nalazi se 40 minuta od vaših apartmana u Podgori. Kombinacija hladne rijeke u vruce ljeto, a uzvodno se pruža mogucnost odlicnog raftinga! Tradicionalno svakog ljeta borbe najboljih dalmatinskih klapa (ne fizicke borbe, naravno, vec u pjevanju).

TROGIR
Povijesni grad iz 3. stoljeca prije Krista - pazi ga i mazi UNESCO. Najvažnije je da posjetite gradsku katedralu sv.Lovre, glavni portal katedrale izradio je Majstor Radovan u 13.st. Kad budete tamo doci ce vam zapjevati '...sveeet' Ivane, od moga Trogira! Svet' Ivane od moga Trogira...' U Trogiru je i muzej sa nalazima iz 'Jurine pecine' (poznatija kao 'Mujina pecina'), jedna od prvih stambenih prostorija naših davnih predaka... ...od prije 40 000 - 45 000 g.pr.n.e. Trogir je cca 1 sat i 35 minuta autoputem od Apartmana Boric - Podgora.

BOL
Kako ono kažu, ljubav je bol, a Bol je na Bracu :) Ima li netko da nije cuo za Zlatni rat, za taj prirodni fenomen, plažu koja stalno mijenja oblik, sa tri strane okružena morem, uvijek i istovremeno sa dva lica: valovito i mirno? Mislim da je ljubav u Bolu na Bracu. Postoje izletnicki brodovi koji vas tamo vode na dnevni izlet iz Podgore... Brodovi vas cekaju kojih 150 m od Apartmana Boric.

HVAR
Stari grad, utemeljen, naseljen prije cca 3.000 godina!, od strane starosjedioca Ilira. Posjecuje ga tzv. 'jet-set'. Klima Hvara i broj suncanih sati otprilike je kao i u Podgori. Subjektivno, može i objektivno, su to dva dalmatinska mjesta sa najviše sunca u Hrvatskoj. Hvarani se još bave vinovom lozom i lavandom.. Podgorani uglavnom maslinarstvom.

Šetnja
OK je šetati se cijeli dan uz more, na nekih 0,5 metra nadmorske visine... Odlicno je za pluca zbog joda koji isparava iz mora, posebno u ranim jutarnjim satima. A ono, to bi trebalo raditi oko 5 sati ujutro, ali... ..ipak ste na odmoru, možete doci i 4 - 5 sati kasnije :) A ujutro ili navecer, 'ko ima volje može i prema 'Staroj Podgori' (centar stare Podgore se nekada zvao Srida Sela), i okolnim selima uzbrdo, ceste i putovi su dugi preko 20 km, opet da se napuni pluca i dušu. Šetajte lagano, ne želimo zavrtiti Zemlju u drugom smjeru :)

BIOKOVO
Parko prirode, poželjna klimatska promjena unatoc vrucim danima uz obalu, prekrasni vidici medu kojima je i pogled s vec poznatog SKY WALKA. Ujedno i najviši vrh planine na Mediteranu (1.762 m).

Plivanje
More je veliko i slano, gura vas lagano prema površini, vi se lagano rukama gurate po njemu.. To uzajamno djelovanje nas dosta zove plivanjem, a neki i kupanjem :) Kupališta su oznacena oznakama na moru, tek da se ne zanesete i ne otplivate predaleko. E, to je ipak glavni razlog vašeg dolaska u naše apartmane, cisto i slano more!

Ribarenje s obale
Informirao sam se kako to ide sa dozvolama... uglavnom je tako komplicirano zamišljeno da gotovo nitko ne vadi dozvole, zbog kompliciranog postupka, ali ni policija zbog toga ne dira ribice. Ipak, ako baš želite, moguce je napraviti jednu, za suvenir.

Adrenalin na vodi
Na moru vas ceka i more zabave, skuteri, skijanje, jahanje valova, let padobranom za pogled na Podgoru iz pticje perspektive i slicno. Ne propustite osmijeh na licu, možda i poneku modricu, veselo vas s tim ciljem ocekuje ekipa 'Atlantic Jet'...
Ne propustite napraviti 'selfie' (i objaviti ga na facebook-u) na Submarine Podgora, crvenoj polu-podmornici parkiranoj na obali. Vozit ce vas naši prijatelji.
Ne propustite se izguštati skakajuci na 'Wibit Sports', napuhanim trampulinima na moru. Opet, po cijelu noc za vas ih napuhuju naši prijatelji, da bi VI uživali po danu :)
Ima toga još, zabava u Podgori vas ceka :)

Spiza
Mmmm... U Podgori se nalazi najpoznatiji restoran na Makarskoj Rivijeri - Roko, po ocjenama Trip Advisor-a. Ali ne treba vam ta ocjena, ja sam tamo najbolje jeo, od kad sam bio mali. Stolovi su navecer postavljeni uz more, na samoj rivi, i to je ugodaj koji cete zauvijek pamtiti!
Postoji i jedan mali restoran Ružmarin, specijalitet su im cevapcici. Svakog ljeta provjerim jesu li još tako dobrog okusa, i znaš što? Jesu :)

Narucite sebi predmet rucno izraden od kamena
U Podgori imamo kamenoklesara. To je možda vama samo izjavna recenica, ali za Podgorane je to nešto jedinstveno, pa cu ponoviti: imamo kamenoklesara! Školu je završio na Otoku Bracu, u Pucišcima, gdje je tradicija obrade kamena stara oko 1.000 godina! Na obali pronadite mladog g.Ivana - Jakova Jakica kako radi na brackom kamenu. Postoji mogucnost da nešto sebi narucite i prije nego dodete u Podgoru, npr.vaš kucni broj u kamenu... Suvenir koji vam zauvijek ostaje, rucni rad.
A što mislite aktivnom odmoru? Možemo vas ukljuciti u tecaj obrade kamena i izrade predmeta od kamena. Radionica se nalazi u Gornjoj Podgori Posebno u svibnju i listopadu, možda jednim dijelom lipnja i rujna. Kombinacija radionice i smještaja kod Apartmana Boric (AB) može biti jako zanimljiva i povoljna! Provedite recimo u radionici dio dana (par sati), a ostatak uživajte u šetnjama i razmišljanju kako vas dobro ide obrada kamena. E da, bracki kamen je jedan od najljepših :)  
Mislim da je ova kombinacija idealna za vaš odmor, stvorite svoje savršene uspomene i izucite jedan stari, tradicionalni zanat. Budite aktivni i sretni!