Hrvatski English Deutsch Česky Spain

Zabavite se u Podgori


Na ovoj podstranici navest ću sve zanimljivo što je u dosegu vašeg auta, i možete obići najviše u jedan dan, od izlaska do zalaska Sunca. Naravno, računam da vam je baza za obilaske u Podgori, kod Apartmana Borić. 
Opisat ću vam dio zabave i opuštanja koja vas čeka u Podgori, i neke preporuke u mjestu, ali to na kraju :)  

DUBROVNIK
Dubrovnik ili jednostavno Grad, kako ga zovu lokalni stanovnici - bivša Dubrovačka Republika, koju sada svom snagom brani UNESCO. Preporučamo obilazak van glavne sezone, lakše ćete osvojiti zidine! Popularna lokacija snimanja serijala Igre prijestolja. Da biste posjetili Dubrovnik, VIŠE NIJE potrebno prijeći granicu s Bosnom i Hercegovinom - SADA IMAMO MOST KOJIM PREMOŠĆUJEMO GRANICU i skraćujemo vrijeme putovanja!  

SPLIT
Jedina carska palača u Svijetu u kojoj se živi u kontinuitetu već 1700 godina! Dobro, ne žive u njoj baš carevi nego obični građani, ali ako njih pitate... tko zna koji bi odgovor dobili :) U podrumima carske palače sniman je serijal Igre prijestolja.  Udaljenost 75 km, odnosno 1:20 sati vožnje od vašeg smještaja u Podgori. Mogli bi reći da su je tih 1700 naraštaja sačuvali za nas. Ima najstariju građevinu na svijetu koja služi kao gradska katedrala i još puno toga...   
Preporučujemo smještaj i u Splitu: 

SOLIN (SALONA) I VRANJIC
Solin je odmah uz Split, prejako nalazište iz antičkog vremena. Prejako? - zato jer još uvijek pronalaze i iskapaju vrijedne objekte. Prelijepa crkva uz veliki travnjak za igru i odmor, okružen rijekom Jadro gdje možete hraniti patkice. Vranjic - ako ste već tu, posjetite atrakciju - akvarij sa ribama! 80 km od Podgore.

MEĐUGORJE, MOSTAR i SLAPOVI KRAVICE
Međugorje: Božje čudo, Nebo i hercegovački kamen! Molitva i mir. 
Posjetite obavezno Stari most u Mostaru, most koji spaja dvije civilizacije, dvije kulture, preko rijeke Neretve. 
U blizini svakako posjetiti slapove rijeke Kravice - doživljaj je kada se spustite sa kamenih polja u njihovu utrobu punu života... nije lako opisati, proraditi će vam emocije pri pogledu na slapove.

BAĆINSKA JEZERA
Čista, slatka jezera, tik uz more. Vrlo blizu Ploča. Sjesti, gledati i uživati! Nisu turistički razvijena - nema za kupiti suvenira ili hot-dog... Ali možete iznajmiti čamac, loviti ribu na jezeru. Za odmoriti pogled i dušu. Kada ugledate tu ljepotu, pitat ćete se kako nikada niste čuli za to? Mi domaći znamo, a sada i vi ako dolazite kod nas na odmor :)  Onda, stižete u Podgoru? Od Apartmana Borić to je samo 45 minuta udaljeno.

METKOVIĆ - PLOČE: VESLAČKI MARATON
Veslački maraton drvenih, tradicionalnih lađa. Održava se druge subote u kolovozu: prati ga i do 10.000 gledatelja, uz zvuke bubnjeva...  ...i onda Start!! Utrkuju se preko 2 sata rijekom Neretvom na ruti od 22,5 km.
Metković1  Wikipedia: Maraton Lađa  Od Podgore i vašeg apartmana kod Borića, nekih 65 - 70 km udaljeno. U povratku zastanite i odmorite na Baćinskim jezerima.

ZAOSTROG
Jako poznat po kampu iz neke pjesme.. Ime mjesta ne rastavljajte na riječi ili slogove, mjesto je sasvim pitomo :) Bilo je naseljeno u vrijeme Rimske vladavine, postoje dokazi. Međutim, najpoznatiji je Zaostrog po franjevačkom samostanu iz 15.stoljeća. A za one koji uvijek žele vidjeti nešto skroz zanimljivo, u samostanu se nalazi slika posljednje večere, poznate i po naslikanom psu dalmatincu. Tom se slikom dokazuje i dalmatinsko, tj.hrvatsko porijeklo te pasmine, jer je slika naslikana oko 1750.g. Dakle, 15 - 20 minuta blizu Podgore i vašeg apartmana.

ZAGVOZD 
Smješten je sjeverno od Biokova. Od tamo je naš poznati glumac, Vedran Mlikota. I tamo se događaju Glumci u Zagvozdu, kroz cijeli srpanj i pola kolovoza. Dobrodošli u hrvatski glumački Hollywood, u grad glumaca, na Trg glumaca! E da, navečer ćete se malo rashladiti u klimi koja je malo drugačija od one u Podgori - ipak je to iza Biokova  :) Ima dovoljno kafića da više puta promijenite pogled na kojem odmarate dušu.

MAKARSKA
Mali gradić, 7 km blizu velikog mjesta Podgora, mjesto gdje su partyji i vječna gužva. Odlično za mlađe ekipe, za dobar provod. Posebno je za napomenuti, posjetite Malakološki muzej školjaka koji se nalazi u prostoru franjevačkog samostana iz 16.st. Najstarije ljušture su stare preko 200 milijuna godina, većinom sa područja Dalmacije. Nije skupa ulaznica, nije veliki muzej, kako sam rekao - mali gradić...

OMIŠ  
..je gradić na ušću Cetine, nalazi se 40 minuta od vaših apartmana u Podgori. Kombinacija hladne rijeke u vruće ljeto, a uzvodno se pruža mogućnost odličnog raftinga! Tradicionalno svakog ljeta borbe najboljih dalmatinskih klapa (ne fizičke borbe, naravno, već u pjevanju).

TROGIR
Povijesni grad iz 3. stoljeća prije Krista - pazi ga i mazi UNESCO. Najvažnije je da posjetite gradsku katedralu sv.Lovre, glavni portal katedrale izradio je Majstor Radovan u 13.st. Kad budete tamo doći će vam zapjevati '...sveeet' Ivane, od moga Trogira! Svet' Ivane od moga Trogira...' U Trogiru je i muzej sa nalazima iz 'Jurine pećine' (poznatija kao 'Mujina pećina'), jedna od prvih stambenih prostorija naših davnih predaka... ...od prije 40 000 - 45 000 g.pr.n.e. Trogir je cca 1 sat i 35 minuta autoputem od Apartmana Borić - Podgora.

BOL
Kako ono kažu, ljubav je bol, a Bol je na Braču :) Ima li netko da nije čuo za Zlatni rat, za taj prirodni fenomen, plažu koja stalno mijenja oblik, sa tri strane okružena morem, uvijek i istovremeno sa dva lica: valovito i mirno? Mislim da je ljubav u Bolu na Braču. Postoje izletnički brodovi koji vas tamo vode na dnevni izlet iz Podgore... Brodovi vas čekaju kojih 150 m od Apartmana Borić.

HVAR
Stari grad, utemeljen, naseljen prije cca 3.000 godina!, od strane starosjedioca Ilira. Posjećuje ga tzv. 'jet-set'. Klima Hvara i broj sunčanih sati otprilike je kao i u Podgori. Subjektivno, može i objektivno, su to dva dalmatinska mjesta sa najviše sunca u Hrvatskoj. Hvarani se još bave vinovom lozom i lavandom.. Podgorani uglavnom maslinarstvom.

Šetnja
OK je šetati se cijeli dan uz more, na nekih 0,5 metra nadmorske visine... Odlično je za pluća zbog joda koji isparava iz mora, posebno u ranim jutarnjim satima. A ono, to bi trebalo raditi oko 5 sati ujutro, ali... ..ipak ste na odmoru, možete doći i 4 - 5 sati kasnije :) A ujutro ili navečer, 'ko ima volje može i prema 'Staroj Podgori' (centar stare Podgore se nekada zvao Srida Sela), i okolnim selima uzbrdo, ceste i putovi su dugi preko 20 km, opet da se napuni pluća i dušu. Šetajte lagano, ne želimo zavrtiti Zemlju u drugom smjeru :)

BIOKOVO
Parko prirode, poželjna klimatska promjena unatoč vrućim danima uz obalu, prekrasni vidici među kojima je i pogled s već poznatog SKY WALKA. Ujedno i najviši vrh planine na Mediteranu (1.762 m).

Plivanje
More je veliko i slano, gura vas lagano prema površini, vi se lagano rukama gurate po njemu.. To uzajamno djelovanje nas dosta zove plivanjem, a neki i kupanjem :) Kupališta su označena oznakama na moru, tek da se ne zanesete i ne otplivate predaleko. E, to je ipak glavni razlog vašeg dolaska u naše apartmane, čisto i slano more!

Ribarenje s obale
Informirao sam se kako to ide sa dozvolama... uglavnom je tako komplicirano zamišljeno da gotovo nitko ne vadi dozvole, zbog kompliciranog postupka, ali ni policija zbog toga ne dira ribiče. Ipak, ako baš želite, moguće je napraviti jednu, za suvenir.

Adrenalin na vodi
Na moru vas čeka i more zabave, skuteri, skijanje, jahanje valova, let padobranom za pogled na Podgoru iz ptičje perspektive i slično. Ne propustite osmijeh na licu, možda i poneku modricu, veselo vas s tim ciljem očekuje ekipa 'Atlantic Jet'...
Ne propustite napraviti 'selfie' (i objaviti ga na facebook-u) na Submarine Podgora, crvenoj polu-podmornici parkiranoj na obali. Vozit će vas naši prijatelji.
Ne propustite se izguštati skakajući na 'Wibit Sports', napuhanim trampulinima na moru. Opet, po cijelu noć za vas ih napuhuju naši prijatelji, da bi VI uživali po danu :)
Ima toga još, zabava u Podgori vas čeka :)

Spiza
Mmmm... U Podgori se nalazi najpoznatiji restoran na Makarskoj Rivijeri - Roko, po ocjenama Trip Advisor-a. Ali ne treba vam ta ocjena, ja sam tamo najbolje jeo, od kad sam bio mali. Stolovi su navečer postavljeni uz more, na samoj rivi, i to je ugođaj koji ćete zauvijek pamtiti!
Postoji i jedan mali restoran Ružmarin, specijalitet su im čevapćići. Svakog ljeta provjerim jesu li još tako dobrog okusa, i znaš što? Jesu :)

Naručite sebi predmet ručno izrađen od kamena
U Podgori imamo kamenoklesara. To je možda vama samo izjavna rečenica, ali za Podgorane je to nešto jedinstveno, pa ću ponoviti: imamo kamenoklesara! Školu je završio na Otoku Braču, u Pučišćima, gdje je tradicija obrade kamena stara oko 1.000 godina! Na obali pronađite mladog g.Ivana - Jakova Jakića kako radi na bračkom kamenu. Postoji mogućnost da nešto sebi naručite i prije nego dođete u Podgoru, npr.vaš kućni broj u kamenu... Suvenir koji vam zauvijek ostaje, ručni rad.
A što mislite aktivnom odmoru? Možemo vas uključiti u tečaj obrade kamena i izrade predmeta od kamena. Radionica se nalazi u Gornjoj Podgori Posebno u svibnju i listopadu, možda jednim dijelom lipnja i rujna. Kombinacija radionice i smještaja kod Apartmana Borić (AB) može biti jako zanimljiva i povoljna! Provedite recimo u radionici dio dana (par sati), a ostatak uživajte u šetnjama i razmišljanju kako vas dobro ide obrada kamena. E da, brački kamen je jedan od najljepših :)  
Mislim da je ova kombinacija idealna za vaš odmor, stvorite svoje savršene uspomene i izučite jedan stari, tradicionalni zanat. Budite aktivni i sretni!